Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation
post-title Γιαννάκης Αγαθαγγέλου: «Ο Κύπριος είναι ο καλύτερος πελάτης»

Γιαννάκης Αγαθαγγέλου: «Ο Κύπριος είναι ο καλύτερος πελάτης»

Γιαννάκης Αγαθαγγέλου: «Ο Κύπριος είναι ο καλύτερος πελάτης»

Γιαννάκης Αγαθαγγέλου: «Ο Κύπριος είναι ο καλύτερος πελάτης»

Ο Γιαννάκης Αγαθαγγέλου, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Σκουρουβίννος και σεφ, μας υποδέχτηκε στη μαγευτική αυλή της ταβέρνας του, η οποία μοιάζει βγαλμένη από την παλιά κυπριακή εποχή. Οι ροδιές που αυτή την εποχή γεμίζουν ζουμερούς καρπούς, οι μυρωδιές των δέντρων και οι επιτυχημένες τοιχογραφίες μεγάλων λαϊκών καλλιτεχνών ή σκηνών από την παραδοσιακή Κύπρο δένουν τέλεια σ’ ένα χώρο που κορυφώνει τον ενθουσιασμό με την πρώτη κιόλας μπουκιά!

Πόσα χρόνια μετρά η ταβέρνα Σκουρουβίννος και γιατί επιλέξατε αυτό το χώρο;
Βρισκόμαστε εδώ, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού εδώ και 17 χρόνια περίπου. Ο χώρος αυτός ήταν βασικά το σπίτι του παππού μου και χρονολογείται το 1890. Το ανακαινίσαμε το 2001 και μέχρι σήμερα συνεχώς το ανανεώνουμε, κρατώντας πάντα τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, όπως είναι η πέτρα, η δομή του σπιτιού και της αυλής, καθώς και πολλά παλιά αντικείμενα.

Το όνομα «Σκουρουβίννος» είναι μία λέξη που σπάνια συναντάμε ή λέμε. Τι ακριβώς σημαίνει;
Το όνομα της ταβέρνας το πήρα κι αυτό από τον παππού μου, καθώς τον φώναζαν «Σκουρουβίννο» και μας είπαν ότι σήμαινε πειραχτήρι. Η ρίζα της λέξης είναι ιταλική, όμως χρησιμοποιείτο στην κυπριακή διάλεκτο παλαιότερα.
Ο χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος με ζωγραφιές στους τοίχους, κάτι που νομίζω είναι και χαρακτηριστικό της ταβέρνας.

Πείτε μας λίγο γι’ αυτές.
Τις ζωγραφιές τις φτιάχνει η γυναίκα μου, Ιουλία, η οποία είναι ζωγράφος. Συνεχώς ψάχνεται και φτιάχνει ζωγραφιές με σκηνές βγαλμένες από την κυπριακή παράδοση αλλά και προσωπογραφίες μεγάλων λαϊκών καλλιτεχνών.

Εσύ ως σεφ και ως έμπειρος επιχειρηματίας, γιατί επέλεξες τελικά την κυπριακή κουζίνα και όχι κάποια άλλη και μάλιστα με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο τόσο στο φαγητό όσο και στο χώρο;
Η κυπριακή κουζίνα μου αρέσει περισσότερο από όλες όσες έχω δοκιμάσει. Μου αρέσει, όμως, πολύ να δουλεύω και με Κύπριους. Είμαι μέσα στην κουζίνα για να επιμεληθώ όλων των πιάτων και να ψήσω αλλά παράλληλα, όσο μπορώ, είμαι και έξω με τον κόσμο. Μαζί με το φαγητό και το χώρο που έρχεται να συμπληρώσει το όλο παραδοσιακό σκηνικό και η λαϊκή μουσική. Κάθε βράδυ (Δευτέρα – Σάββατο) ένα μπουζούκι και μία κιθάρα κάθονται ανάμεσα στον κόσμο για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί παρεΐστικα αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Τι περιλαμβάνει συνήθως το μενού;
Το μενού έχει κάποια σταθερά πιάτα, όμως, αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την εποχή και με το τι παράγουμε γιατί έχουμε και αγρόκτημα στο Κελλάκι, όπου παράγουμε διάφορα λαχανικά και φρούτα. Ό,τι σερβίρουμε εδώ προσπαθούμε να είναι πάντα καλλιεργημένο από μας ή από ανθρώπους που ξέρουμε ότι το πήραν απευθείας από τη φύση μας. Για παράδειγμα τα αγγουράκια, οι ντομάτες, τα μαρούλια και μανιτάρια κατευθείαν από το βουνό. Ο κόσμος πιστεύω ότι ξεχωρίζει την αυθεντία στο φαγητό.

Υπάρχει κάποιο φαγητό που ο κόσμος ξεχώρισε και αγάπησε;
Εμείς εδώ έχουμε κάποια πιάτα ξεχωριστά, στα οποία σμίγουμε την κυπριακή κουζίνα με την ελλαδική, όπως οι τυροκροκέτες, οι μελιτζάνες στο ξυλάκι και η λούντζα που είναι δική μας παραγωγή. Όμως, ο κόσμος αυτά που ζητάει περισσότερο είναι αυτά που δύσκολα βρίσκει αλλού, όπως τα μανιτάρια, τα «στρουθκιά», οι «καράολοι» και τα αγρέλια. Αυτά είναι τα φαγητά με τα οποία τρέφονταν οι πρόγονοι μας και σήμερα ο κόσμος τα ζητάει. Έτσι, το μενού συνεχώς αλλάζει ανάλογα με την εποχή και με τον πελάτη που είναι αυτός που θα κάτσει εδώ για να διασκεδάσει ή ο «γρήγορος» πελάτης. Εγώ προτιμώ τους πρώτους (γέλια). Κατ’ εμένα πίσω από το κυπριακό φαγητό υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία. Σε μία ταβέρνα μπορείς να κάτσεις το λιγότερο 2 ώρες για να τρως σιγά σιγά και να το διασκεδάζεις. Να επικοινωνείς με άλλο κόσμο, να χαλαρώνεις και ν’ απολαμβάνεις το φαγητό σιγά σιγά.

Αυτή η φιλοσοφία είναι πιστεύεις που σας ξεχωρίζει από άλλες ταβέρνες;
Πιστεύω πώς ναι. Έχουμε κερδίσει και τρεις φορές το βραβείο Eating Award του Time Out στο παρελθόν κι αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου. Σκεφτείτε ότι εδώ έρχονταν γονείς με τα παιδιά τους όταν ήταν μικρά και τώρα αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν και έρχονται με τους φίλους τους. Κάποιοι από τους πελάτες μας, δεν είναι απλά πελάτες είναι και φίλοι μας. Τους περιμένουμε να έλθουν για να διασκεδάζουμε μαζί τους. Έρχονται άτομα όχι μόνο από όλη την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό.

Το μότο σας για τη ζωή ποιο είναι;
«Σταθερότητα». Το να είσαι σταθερός στη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη

Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Ερέσσιος