Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation
post-title Μαρία Διαμαντίδου: Η δασκάλα των ταλέντων και των ανερχόμενων αστεριών

Μαρία Διαμαντίδου: Η δασκάλα των ταλέντων και των ανερχόμενων αστεριών

Μαρία Διαμαντίδου: Η δασκάλα των ταλέντων και των ανερχόμενων αστεριών

Μαρία Διαμαντίδου: Η δασκάλα των ταλέντων και των ανερχόμενων αστεριών

Η σχολή Diamantidou School of Music, Dance & Drama είναι μία από τις πιο ξακουστές της Κύπρου, καθώς οι μαθητές της εξελίσσονται στην πορεία τους σε επιτυχημένους καλλιτέχνες. Πολλοί από τους μαθητές της σχολής καταλήγουν στο τέλος να διδάσκουν δίπλα από τη δασκάλα μουσικής Μαρία Διαμαντίδου, άλλοι γίνονται γνωστοί μέσα από τα talent shows και άλλοι κάνουν την καριέρα που πάντα επιθυμούσαν.

Τι είναι για σένα η μουσική και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ αυτήν;

Η μουσική είναι όλη μου η ζωή. Την ώρα που ξυπνώ, την ώρα που κοιμάμαι, όλες οι εικόνες στο μυαλό μου είναι γεμάτες από ήχους, δημιουργία και ρυθμό. Από την ηλικία που ξεκίνησα να μιλώ, τραγουδούσα, χόρευα και έκανα ότι έπαιζα πιάνο στα τραπέζια. Ώσπου και σ’ ένα οικογενειακό μας σπίτι ένα πιάνο και κόλλησα. Στην ηλικία των 5 χρονών ξεκίνησα μαθήματα μουσικής και κατέληξα με σπουδές πτυχίου και μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με διπλώματα ATCL Piano Teaching, ATCL Guitar Teaching και πτυχία από τον Σύνδεσμο Αθηνών Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκα.

Με πάνω από 20 χρόνια στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης έχεις τεράστια πείρα. Τι έχει αλλάξει στους νέους αυτές τις δύο δεκαετίες;

Μέσα στα χρόνια αυτή η αλλαγή είναι τεράστια. Δυστυχώς, σιγά σιγά χάνουμε την ποιότητα στο χώρο της μουσικής. Αν και πολλοί οργανισμοί / σωματεία προσπαθούν, είναι πολύ δύσκολο. Φαίνεται και από τον αριθμό των θεατών που παρακολουθούν μία παράσταση κλασικής μουσικής. Όμως, όσον αφορά στην παράδοσή μας πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί και προσπάθειες με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τι μαθήματα προσφέρει σήμερα το Diamantidou School? Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η Σχολή προσφέρει μαθήματα από μερικών μηνών. Όπως μουσικινητική αγωγή. Επίσής, μπαλέτο, θεατρικό παιχνίδι από 3 χρονών. Από το καλοκαίρι του 2017 ξεκινήσαμε μαθήματα πιάνου ατομικά σε παιδιά από 3 χρονών και σήμερα μετά από κάποιους μήνες δεν μπορούμε ούτε μεις να πιστέψουμε πώς παίζουν, μέσα από το παιχνίδι πάντα.
Γενικά, τα τμήματα της σχολής είναι η μουσική, το μπαλέτο, ο χορός, το μουσικό θέατρο και θέατρο στα οποία δίνονται αγγλικές εξετάσεις και προετοιμασία στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Taekwondo, modeling fitness, συγκροτήματα, φωνητικά σχήματα, απογευματινή απασχόληση, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία.
Γενικά, υπάρχουν όλα τα performing arts στο κεντρικό μας κτίριο που βρίσκεται στον Άγιο Σπυρίδωνα, ενώ στα δύο παρατήματά μας, Γερμασόγεια και Μέσα Γειτονιά, είναι το τμήμα του θεάτρου, μουσικής και μουσικού θεάτρου.
Όπως κι εγώ, έτσι και όλοι οι καθηγητές της σχολής πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι στον κλάδο τους.

Τι σχέση αναπτύσσεις με τους μαθητές σου;

Τη σχέση μου με τους μαθητές μου μία λέξη χρειάζεται για να την περιγράψω, “οικογένεια”. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Άσε που με λένε μαμά. Τους λατρεύω. Αυτοί είναι η δύναμή μου.

Ισχύει όντως αυτό που λένε ότι η Κύπρος είναι γεμάτη καλές φωνές; Τι προοπτικές έχουν οι καλλιτέχνες στην Κύπρο;

Ναι, βέβαια. Η Κύπρος έχει πολύ καλές φωνές όπως όμως και οι άλλες χώρες. Απλά οι Κύπριοι είμαστε πιο πολύ της προβολής, γι’ αυτό κι ακούγεται αυτή η ατάκα. Πιστεύω ότι σε όποια χώρα και να είσαι, μία φωνή καλή χρειάζεται σκληρή, συνεχόμενη δουλειά και λίγη τύχη. Πολλοί Κύπριοι έχουν κάνει καριέρα είτε ως συνθέτες είτε ως τραγουδιστές είτε ως καθηγητές. Άρα δεν έχει σημασία που μένεις αλλά πόσο πραγματικά το αγαπάς και το θέλεις.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα talent shows? Παροτρύνεις τους μαθητές σου να συμμετέχουν;

Τώρα θα γελάσεις. Για τα talent shows πάντα είχα μαθητές που λάμβαναν μέρος όπως στο Get on Stage, στο X Factor και στο The Voice. Έζησα τελικούς με τους Ροζ, τον Νέαρχο Ευαγγέλου, την Κατερίνα Καμπανέλλη. Ήταν κάτι μαγικό μετά τον Φίλιππό μου, την Κυριακή μου και τώρα στο The Voice με την Μαρκέλλα Χατζημιτσή. Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα μέσα από αυτά, εκτός αν έχει λαϊκή φωνή, την οποία ψάχνουν οι συνθέτες. Αυτό που έχουν τα παιδιά είναι προβολή κι εγώ πάντα τους στηρίζω.

Καθώς η σχολή έχει και μαθήματα μοντελινγκ, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια η γνώμη σου για τα φετινά καλλιστεία Κύπρου;

Προτιμώ να μην σχολιάσω τα φετινά καλλιστεία.

Τι μουσική ακούς στον ελεύθερο σου χρόνο?

Ακούω όλα τα είδη μουσικής, άλλα στο αυτοκίνητο και άλλα στο θέατρο. Γενικά, εξαρτάται από το χώρο και την ώρα. Αν είναι για να ξυπνήσω σίγουρα ένα δυνατό ελληνικό pop κομμάτι.

Είχες ποτέ όνειρό σου να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι;

Όχι, δεν είχα ποτέ όνειρο να γίνω performer αλλά εκπαιδευτικός. Από μικρή αυτό ήθελα. Δεν τα έμπλεξα ποτέ στο μυαλό μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της σχολής;

Όταν παλαιότερα με ρώτησαν για τα μελλοντικά μου σχέδια τους απάντησα ότι ήταν να δω τους μαθητές μου να γίνονται καθηγητές στη Σχολή Διαμαντίδου. Αυτό ισχύει και σήμερα και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτούς. Θέλω να συνεχίσει αυτή η συνεργασία με ψηλές προσδοκίες όπως μία παγκύπρια εκδήλωση μουσικού θεάτρου και τη δημιουργία ενός νέο τμήματος στη σχολή. Θέλω, επίσης, να συνεχίσω και τη συνεργασία μου με τα αγγλικά κολλέγια όπως είναι το LCM Trinity Royal.

Που μπορεί να σας βρει κανείς; (social media, website, phone klp)

Μπορείτε να μας βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.diamantidouschool.com, στο τηλέφωνο 25392563 και στο Facebook https://www.facebook.com/Diamantidou-school-of-music-dance-and-drama-530764830273631/?ref=br_rs.

Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη
Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Ερέσσιος