Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation
post-title Πάμπος Κίτσιος (KD Boxing Club): “Η πυγμαχία είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα”.

Πάμπος Κίτσιος (KD Boxing Club): “Η πυγμαχία είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα”.

Πάμπος Κίτσιος (KD Boxing Club): “Η πυγμαχία είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα”.

Πάμπος Κίτσιος (KD Boxing Club): “Η πυγμαχία είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα”.

Ο Πάμπος Κίτσιος ιδιοκτήτης της σχολής KD Boxing Club, μας λέει όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τo ενδιαφέρον άθλημα της πυγμαχίας, σε μία συνέντευξη που απαντάει όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει ένας ενδιαφερόμενος.

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πυγμαχία;

Με την πυγμαχία ασχολήθηκα από το 1997 στο Olympia Boxing Club με προπονητή μου τον George Gianni από Αυστραλία, ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της πυγμαχίας που κατέκτησε πολλούς τίτλους, τόσο στην Αυστραλία όσο και παγκόσμια. Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με την πυγμαχία μετά από παρότρυνση φίλων μου, οι οποίοι ασχολούνταν και αυτοί με το άθλημα. Έτσι κι εγώ έκανα το μεγάλο βήμα, καθώς αυτό το άθλημα μ’ ενδιέφερε πάντα.

Ποια ήταν η καλύτερη σου στιγμή ως πυγμάχος μέχρι σήμερα;

Η καλύτερη μου στιγμή ως πυγμάχος ήταν το 2005 όπου έπαιξα στην Αγγλία μ’ έναν πολύ καταξιωμένο πυγμάχο, μέσα σ’ ένα στάδιο γεμάτο κόσμο, όπου και κέρδισα. Αλλά αυτό που μου έμεινε είναι ότι δεν άφησα το άγχος ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος να με καταβάλει και κατάφερα να κοιτάξω τον αντίπαλο μου μέσα στα μάτια και να κερδίσω με τεχνικό Knock out. Η πυγμαχία είναι εκτός από σωματικό και πνευματικό άθλημα.

Τι διδάσκει στους αθλητές που ασχολούνται με αυτό;

H πυγμαχία είναι ένα άθλημα του οποίου η διαφορά με τα άλλα μαχητικά αθλήματα είναι ότι σου δίνει χρόνο να σκεφτείς ποια στρατηγική θ’ ακολουθήσεις πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί το χαρακτηρίζουν εγκεφαλικό άθλημα. Για να γίνεις ένας καλός πυγμάχος πρέπει να έχεις ένα πακέτο από κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αθλητής. Είτε αυτά τα έχεις και πρέπει να τα βελτιώσεις είτε κάποια δεν τα έχεις και πρέπει να τ’ αποκτήσεις. Όπως για παράδειγμα, η ταχύτητα, η δύναμη, τα αντανακλαστικά, η τεχνική, η φυσική κατάσταση κλπ. Η πυγμαχία με την πάροδο του χρόνου σου χαρίζει και κάποια άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως αυτοπεποίθηση, αθλητική ηρεμία, πειθαρχία και άλλα πολλά. Εδώ θέλω να πω επίσης, ότι η πυγμαχία είναι κατάλληλη για όλων των ειδών ανθρώπων (γυναίκες, άνδρες και παιδιά).

Η Κύπρος σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σε αυτό το άθλημα; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο;

Στην Κύπρο, δυστυχώς, παρόλο που υπάρχουν πολύ δυνατά παιδιά, η πυγμαχία είναι στο περιθώριο από το κράτος. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για έναν αθλητή για να μπορέσει να πάει ψηλά και ν’ αγωνιστεί σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου. Στην παρούσα φάση οι αθλητές λαμβάνουν μέρος σε πρωταθλήματα είτε με δικά τους έξοδα είτε με χορηγίες από σπόνσορες. Πρόσφατα δύο μαθητές της σχολής KD Boxing έκαναν την Κύπρο περήφανη στο εξωτερικό.

Μπορείς να μας πεις περισσότερα για τις σημαντικές αυτές διακρίσεις;

Πρόσφατα πήγαμε στην Ταϋλάνδη για να λάβουμε μέρος σε μία μεγάλη διοργάνωση, παγκοσμίου επιπέδου, της UBF. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 51 χώρες από όλο τον κόσμο. Οι δικοί μας αθλητές, ο Marios Dimitrov και ο Γρηγόρης Μάρκου, δύο πολύ δυνατά παιδιά της σχολής μας, έκαναν ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, κερδίζοντας ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο. Ο Μάριος στα 60 κιλά αγωνίστηκε στον τελικό με έναν πάρα πολύ δυνατό αντίπαλο (πρωταθλητής Αυστραλίας, με 52 αγώνες στο ενεργητικό του) καταφέρνοντας να κερδίσει, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα το χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο. Ο Γρηγόρης έπαιξε εξίσου καλά στον τελικό αλλά έχασε με μικρή διαφορά από τον βραζιλιάνο αθλητή, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Αξίζει ν’ αναφέρω ότι ο Γρηγόρης έχει μικρή εμπειρία σε αγωνιστικό επίπεδο, όμως, απέδειξε ότι, όταν έχεις μεγάλους στόχους και εργάζεσαι σκληρά και καθημερινά, μπορείς να πετύχεις τα όνειρά σου. Θα ήθελα, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, να τους ευχαριστήσω ακόμη μία φορά που, ως προπονητής τους ένιωσα την απόλυτη περηφάνια όταν σήκωσαν ψηλά στον ουρανό της Ταϋλάνδης τη σημαία της Κύπρου, μπροστά σε 50 χώρες.

Το να είσαι πυγμάχος είναι τρόπος ζωής; Τι πρέπει να κάνει ένας αθλητής – πυγμάχος εκτός γυμναστηρίου;

Όταν είσαι πυγμάχος πρέπει ν’ ακολουθείς ειδικά προγράμματα, τόσο μέσα από την προπόνηση αλλά και έξω από τη σχόλη. Κι εδώ θα σταθώ στο σημείο αυτό εξηγώντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχεις για να καθιερωθείς στην πυγμαχία και γενικά στον πρωταθλητισμό είναι το ήθος του αθλητή. Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αθλητών παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι μπορεί να είχαν κατακτήσει παγκόσμιους τίτλους αλλά με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους έχουν σβήσει άδοξα από το μυαλό του κόσμου. Άρα είναι σημαντικό ένας αθλητής να είναι παράδειγμα προς τους άλλους, όσον αφορά στη συμπεριφορά του, έτσι ώστε να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου και σε αθλητικό επίπεδο αλλά και ως άνθρωπος. Επίσης, η διατροφή παίζει και αυτή το ρόλο της. Πρέπει να παίρνει ειδικά συμπληρώματα ο αθλητής πριν και μετά από ένα σημαντικό αγώνα. Όπως γνωρίζετε, η πυγμαχία όπως και όλα τα μαχητικά αθλήματα, χωρίζονται σε κατηγορίες κιλών και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η διατροφή του αθλητή. Επίσης, η ξεκούραση είναι σημαντικός παράγοντας ενός αθλητή εννοώντας σωματικά αλλά και ψυχικά για τον λόγο ότι η ξεκούραση είναι αυτή που θα του δώσει το έναυσμα για να ξεκλειδώσει όλα τα όπλα μέσα στο παιχνίδι. Τέλος, η ψυχική ξεκούραση είναι απαραίτητη επειδή όπως ανέφερα πιο πάνω, η πυγμαχία είναι ένα παιχνίδι εγκεφαλικό όπου πρέπει να διατηρείς το μυαλό σου καθαρό μέσα από την πίεση του αγώνα, μέσα από τα κτυπήματα αντιπάλου και μέσα από την κούραση του παιχνιδιού για να μπορείς ν’ ακολουθήσεις το πλάνο και τη στρατηγική σου.

Υπάρχουν αντιεπαγγελματίες στο χώρο; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Και πώς μπορεί κάποιος να τους ξεχωρίσει;

Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο μας. Αντιεπαγγελματίες υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και καλοί προπονητές και δάσκαλοι όχι μόνο της πυγμαχίας αλλά των μαχητικών αθλημάτων γενικά. Πώς τους ξεχωρίζεις; Πιστεύω σύμφωνα πάντα με τη δική σου εμπειρία τους ξεχωρίζεις από απλά και μικρά κομμάτια. Είτε μέσω της οικογένειάς σου είτε στη δουλειά σου ή ακόμη και σε διαφωνίες μεταξύ ανθρώπων. Δηλαδή, ένας γονιός με μία μικρή κουβέντα με το δάσκαλο, μπορεί να ξεχωρίσει την ποιότητα του προπονητή, τη συμπεριφορά που έχει με τους αθλητές αλλά και με τους ίδιους τους γονιούς. Η ανάπτυξη του αθλητή μέσα στο χρόνο είναι επίσης ένα σημάδι, όπως οι επιδόσεις και τ’ αποτελέσματα που έχει. Εδώ να σημειώσω ότι ο αθλητής είναι καθρέφτης του δάσκαλου και ο δάσκαλος του αθλητή. Οι εγκαταστάσεις της σχολής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός αθλητή. Πιστεύω σε γενικές γραμμές όμως ότι και οι ίδιοι οι αθλητές μπορούν να ξεχωρίσουν μέσα από την πάροδο του χρόνου κατά πόσο τους ταιριάζει ο συγκεκριμένος προπονητής ή όχι. Για την ερώτησή σας κατά πόσο είναι ή όχι επικίνδυνο αυτό, θα απαντήσω ότι ναι είναι.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς πυγμαχία; Τι θα έλεγες στους γονείς που τα παιδιά τους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την πυγμαχία όμως φοβούνται;

Η κατάλληλη ηλικία για κάποιο παιδί είναι 5 με 6 χρονών. Το δύσκολο με τα μικρά παιδιά είναι ότι δύσκολα αντιλαμβάνονται αυτά που τους λες για να τ’ ακολουθήσουν. Η πυγμαχία όπως ανέφερα πιο πάνω, σε βελτιώνει σε όλα τα επίπεδα σωματικά και ψυχικά. Δηλαδή για ένα παιδί που δεν έχει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, η πυγμαχία μπορεί να του κάνει πολύ καλό. Επίσης, τα μικρά παιδιά βλέπουν τους δασκάλους τους σαν είδωλα και προσπαθούν να τους μιμηθούν. Και εδώ θα σταθώ στην προηγούμενη ερώτησή σας, όπου ο δάσκαλος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Ο δάσκαλος είναι και πατέρας και φίλος με τους αθλητές και όσον αφορά εμένα, εγώ μιλώ με τα παιδιά στη σχολή μου και τους δίνω συμβουλές και δέχομαι συμβουλές απ’ αυτά. Αλλά ιδιαίτερα ακούω τα διάφορα προβλήματα των παιδιών έτσι ώστε να τους βοηθήσω να τα ξεπεράσουν. Η πυγμαχία είναι το ιδανικό άθλημα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για ένα παιδί, για να μπορεί να αντεπεξέλθει μέσα από τη δύσκολη κι επικίνδυνη κοινωνία που ζούμε.

Που μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος για το άθλημα να επικοινωνήσει μαζί σας και να μάθει περισσότερα;

Για όσους θέλουν να μάθουν πληροφορίες για τη σχολή μας αλλά και γενικά πληροφορίες γύρω από την πυγμαχία, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο της σχολής, το οποίο είναι 99227115 αλλά και στο email kdboxingclub@hotmail.com. Επίσης, μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα Kdboxing Club στο Facebook.

Υπάρχουν επικείμενοι αγώνες στους οποίους θα συμμετέχετε; / Μελλοντικά σχέδια;

Αγώνες υπάρχουν σχεδόν κάθε μήνα. Τον Σεπτέμβριο μία ομάδα της σχολής μας θα μεταβεί στο εξωτερικό για ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook.

Σας ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την πυγμαχία.

Κι εμείς ευχαριστούμε. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη

Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Ερέσσιος