Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation
post-title Χρίστος Νικολάου: Ο Μαχητής των Muay Thai και ΜΜΑ στην Κύπρο

Χρίστος Νικολάου: Ο Μαχητής των Muay Thai και ΜΜΑ στην Κύπρο

Χρίστος Νικολάου: Ο Μαχητής των Muay Thai και ΜΜΑ στην Κύπρο

Χρίστος Νικολάου: Ο Μαχητής των Muay Thai και ΜΜΑ στην Κύπρο

Από που ν’ αρχίσει κανείς για να μιλήσει για τον Χρίστο Νικολάου; Πρωταθλητής στο Muay Thai με πολλές διακρίσεις στο ιστορικό του, ιδιοκτήτης του Paphos Thai Boxing MMA Fight Club και επιλαχών για το Survivor 2 είναι μόνο λίγα από τα βασικά που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Με αφορμή όλα αυτά που έχει να τρέχουν αυτή την περίοδο αλλά και για τα όσα αναμένει και αναμένουμε, κάναμε μια όμορφη κουβέντα.

 Όπως έγινε γνωστό είσαι ένας από τους επιλαχόντες για το Survivor 2. Πες μας αρχικά πώς πήρες την απόφαση να δοκιμάσεις την τύχη σου στο παιχνίδι;

Όσο αφορά το τηλεπαιχνίδι Survivor 2 πρέπει να πω πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα.Την απόφαση να κάνω αίτηση την πήρα δυο μέρες πριν τελειώσει η προθεσμία μετάαπό παρότρυνση διάφορων φίλων.

Ανάμεσα σε πόσους επιλέχθηκες και ποια ήταν η διαδικασία επιλογής ή αλλιώς τα κριτήρια για να μπει κάποιος στο Survivor?Ξαφνικά, ένα πρωί τέλος Νοέμβριου με πήραν τηλέφωνο από Ελλάδα και μου λένε πρέπει να πας για casting στο Hilton Λευκωσία.Την ίδια μέρα το βράδυ, επίσης, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως πρέπει ναπάω Αθήνα για τα αγωνίσματα όπως και έγινε. Τα πήγα πάρα πολύ καλά και σε δυοεβδομάδες με πήραν ξανά για να πάω Αθήνα στο τελικό Casting που έγινε 2Ιανουάριου στο Hilton. Eκείνη τη μέρα έγιναν δυο συνεχόμενα casting και μείναμε 18άτομα. Εκεί μας ανακοίνωσαν τους 6 που θα πήγαιναν σίγουρα και εμένα με έβαλανμέσα στους τέσσερις επιλαχόντες. Άρα αναμένουμε τα επόμενα βήματα της παραγωγής!

Είσαι πρωταθλητής στο Muay Thai. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές μέχρι σήμερα στην καριέρα σου;

Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη αλλά δυστυχώςστην Κύπρο δεν υπήρχαν οργανωμένες σχολές ή ομοσπονδίες για το συγκεκριμένο άθλημα. Έτσι, η ενασχόληση μου ήταν εντελώς ερασιτεχνική.Γι’ αυτό το λόγο μετά τον στρατό μετέβηκα στην Αθήνα για μικρό χρονικόδιάστημα, αφού αμέσως μετά ταξίδεψα στην Νέα Υόρκη για να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά, με απώτερο σκοπό να επιτύχω τους στόχους που με πάρα πολλές θυσίες έχω επιτύχει μέχρι σήμερα. Εκεί έκανα προπονήσειςστο Kingsway gym στο Manhattan και στο Min’s hours Fight Club στην Astoria με τους καλύτερους αθλητές στην Νέα Υόρκη τότε, κερδίζοντας θυμάμαι την δεύτερη θέση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα 1997 kickboxing full contact  στην κατηγορία Super Heavyweight.Προσωπικά ακολούθησα μια πορεία πρωταθλητισμού 21 χρόνια με πάραπολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σίγουρα υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές στιγμές στην καριέρα μου αλλά υπήρξαν και δύσκολες στιγμές γιατί όπως πάντα έλεγα τίποτα δεν σου χαρίζεται και τίποτα δεν είναι εύκολο και οι θυσίες είναι πάρα πολλές που χρειάζεται να κάνεις.Έχω κάνει προπονήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως Αμερική και Ταϊλάνδη ενώ για πέντε χρόνια περίπου έπαιζα με τα χρώματα της Ελλάδας μετά από την επιστροφή μου απ’ την Νέα Υόρκη. Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι παράλληλα και με το Jiu Jitsu, αφού, πλέον, ασχολούμαι σοβαρά με το ΜΜΑ, όπου φέτος πρόκειται να λάβω μέρος σε σπουδαίες Διοργανώσεις όπως το European Beatdown και το Bellator. Μέσα σε αυτό το διάστημα έκανα προπονήσεις στοφημισμένο London shoot fighters, όπου διατηρώ πάρα πολύ καλές σχέσεις στο Λονδίνο, στο Jakarta Muay Thai’s MMA στην Ινδονήσια και στο ΜΜΑ Ιsrael.

Γιατί επέλεξες αυτή την πολεμική τέχνη εξαρχής; Ποια χαρακτηριστικά της σε τράβηξαν κοντά της;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με το Muay Thai εδώ και 21 χρόνια. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες πολεμικές τέχνες με βαθιά ιστορία, κάτι το οποίο με τράβηξε αμέσως, θέλοντας να την μελετήσω σε βάθος.

Ποιους μεγάλους αθλητές θαύμαζες ως παιδί και μέχρι σήμερα; Πιστεύεις σήμερα τα παιδιά έχουν σωστά πρότυπα;

Από παιδί όσο αφορά το Muay Thai θαύμαζα τον θρύλο Rob Kaman και τον Ramon Dekker, δυο κορυφαίοι και πρωτοπόροι αθλητές από την Ολλανδία.Τα παιδιά σήμερα δεν μπορώ να πω πως έχουν σωστά πρότυπα, χωρίς να ισοπεδώνω τα πάντα, αφού τα περισσότερα είναι ‘κολλημένα’ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακολουθώντας τις πλείστες των περιπτώσεων φανταστικούς ήρωες και φανταστικά πρότυπα, όπου αυτό στην τελική δεν θα οδηγήσει σε υλοποίηση στόχων κατά τη γνώμη μου. Τα πραγματικά πρότυπα για μένα είναι άνθρωποι που έχουν πετύχει στον τομέα τους είτε στον αθλητισμό είτε κάπου αλλού και είναι ευρέως και παγκοσμίως γνωστοί. Αυτά είναι τα αληθινά πρότυπα.

Στο γυμναστήριο σου απ’ όσο γνωρίζω έχεις ένα πολύ καλό βοηθό. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτόν και τη σχέση που έχετε.

Πολύ σωστά το είπες. Πρόκειται για τον Boyan Dimitrov από την Βουλγαρία ο οποίος σαν αθλητής της εθνικής Kickboxing Βουλγαρίας , προερχόμενος στην Κύπρο το 2002 εντάχθηκε αμέσως στην αγωνιστική μου ομάδα όπου και αγωνιζόταν   με τα χρώματα της Κύπρου . Κατά το 2007 περίπου πήρα την απόφαση πως έπρεπε να αναλάβει  και αυτός χρέη προπονητή στον σύλλογο και έτσι από εκ τότε υπάρχει μια άψογη συνεργασία τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε επίπεδο φιλίας.

Πόσο έχει εξελιχθεί η τέχνη του Muay Thai στην Κύπρο;

Το Muay Thai στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία και σε ένα καλό επίπεδο για τα κυπριακά δεδομένα, όμως, χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά από τους αρμοδίους και τους πραγματικούς’ εκπαιδευτές των διαφόρων πολεμικών τεχνών για να φτάσουμε σε ακόμα πιο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το εξωτερικό. Γιατί, δυστυχώς, μετά λύπης μου διακρίνω πως πάρα πολλοί εκεί έξω είναι άσχετοι πραγματικά, με αποτέλεσμα να πειραματίζονται πάνω σε ανυποψίαστους που πραγματικά θέλουν να μάθουν και να εκπαιδευτούν πάνω στις πολεμικές τέχνες. Βέβαια, όλα αυτά τα διαδικτυακά μέσα όπως το FB κλπ. ευνοούν και αυτούς τους άσχετους, δίνοντας ίσως λανθασμένες πληροφορίες για ένα γυμναστήριο η κάποιον εκπαιδευτή. Γι’ αυτό το λόγο οι ομοσπονδίες του κάθε αθλήματος πρέπει να είναι πιο αυστηρές στα κριτήρια και με τα μέλη της κατ’ επέκταση. Είναι ένα θέμα που χρίζει μεγάλης ανάλυσης και συζήτησης το οποίο προσωπικά για μένα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον των πολεμικών τεχνών στην Κύπρο γενικότερα.

 Πες μας λίγα λόγια για τη σχολή που έχεις στην Πάφο.

Εδώ και 15 χρόνια περίπου ,για όσους δεν το γνωρίζουν, διατηρώ το Paphos Thai Boxing MMA Fight Club στην Πάφο, εγκεκριμένο από τον κυπριακό οργανισμό αθλητισμού, σαν αρχιεκπαιδευτής και ιδρυτής του συλλόγου αυτού. Ένας πάρα πολύ ενεργός και σεβαστός σύλλογος όσο αφορά το Muay Thai και το ΜΜΑ στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Οι αθλητές μας, κάποιοι από τους οποίους μέλη της εθνικής Κύπρου, διακρίνονται για τις επιτυχίες τους τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 Ως προπονητής του Muay thai, τι συμβουλεύεις τους μαθητές σου;

Η δουλειά που κάνουμε στον σύλλογο βασίζεται σε χρόνια εμπειρίας και σε προγράμματα κατάλληλα για τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου, με αποτέλεσμα να έχουμε όσο το δυνατό πιο επιθυμητά αποτελέσματα, κάτι το οποίο έχουμε δείξει με πράξεις. Ως εκ τούτου η συμβουλή που θα έδινα στους μαθητές μας είναι να έχουν πάνω από όλα υπομονή και επιμονή για να επιτύχουν τους στόχους τους, δύο από τα βασικότερα στοιχεία επίτευξης του στόχου.

Ποια η δράση του muay thai federation στην Κύπρο, του οποίου είσαι και μέλος;

Ως γνωστό είμαι ένας από του ιδρυτές της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αγωνιστικού παραδοσιακού Muay Thai ( ΚΟΠΑΜ).Μια πάρα πολύ ενεργή ομοσπονδία στην Κύπρο, αναγνωρισμένη από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, με μεγάλη και σπουδαία δράση όσο αφορά διοργανώσεις και πρωταθλήματα, η οποία έχει μέλη τους καλύτερους εκπαιδευτές Muay Thai με αποτέλεσμα και τους καλύτερους αθλητές κάτι το οποίο φαίνεται και μέσα από τις διακρίσεις των αθλητών μας.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις σου μέχρι σήμερα είναι:

 1. 1997 2nd Place Kickboxing full contact, New York 91+kg 1999
 2. 1st Place I.S.K.A. Championship, Greece 86KG
 3. 2000 2nd Place WAKO PRO Championship, Greece 85kg
 4. 2000 Gold Metal European Championship I.A.M.T.F. 81kg
 5. 2002 3rd Place IFMA World Muay Thai
 6. Championship,Bangkonk,Thailand,81kg
 7. 2004 6th Place IFMA World Muay Thai
 8. Championship,Bangkok,Thailand,81.kg
 9. 2004 Mediterranean Champion W.P.K.A. 81kg
 10. 2006 European Champion, E.F.K. 81kg
 11. 2009 European Champion W.K.N. 82.100kg
 12. 2011 World Champion W.K.N. 85.500kg
 13. 2012 BLACK BELT 1st DAN BY TAKASHI AZUMA IN KUDO DAIDO JUKU
 14. 2015 Kimbo Welterweight World champion
 15. 2017 Εuropean Beatdown MMA Fight event finalist

Χρίστο σε ευχαριστούμε για την κουβέντα και ελπίζουμε σύντομα να σε δούμε και στη μικρή οθόνη.

Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη

Φωτογραφικό υλικό: Ραφαέλλα Παπαλλά