Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation
post-title Aνδρέας Σάββα: “Οι ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς που πρέπει να έρθουν, όπου και αν είναι” !!!

Aνδρέας Σάββα: “Οι ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς που πρέπει να έρθουν, όπου και αν είναι” !!!

Aνδρέας Σάββα: “Οι ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς που πρέπει να έρθουν, όπου και αν είναι” !!!

Aνδρέας Σάββα: “Οι ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς που πρέπει να έρθουν, όπου και αν είναι” !!!
 Αγαπάει το τραγούδι και τη μουσική, και παρόλο που στα 25 του καταφέρνει να βγάζει λεφτά από αυτό, παραμένει προσγειωμένος και πιστός στις αξίες του. Ο Ανδρέας Σάββα πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Εξαφανίσου” κι έτσι βρήκαμε την αφορμή να μας μιλήσει για όλα όσα κάνει αυτή την περίοδο αλλά και για όλα όσα ονειρεύεται.
Πότε κατάλαβες την αγάπη σου για το τραγούδι και πώς πήρες την απόφαση ν’ ασχοληθείς επαγγελματικά μ’ αυτό;
Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να τραγουδώ μόνος, όπου και αν βρισκόμουν απ’ το Δημοτικό. Πάντα το αγαπούσα! Ασχολήθηκα με τη μουσική πιο σοβαρά, όμως, σε αργοπορημένη ηλικία θα έλεγα! Στα 15 μου άρχισα μαθήματα κιθάρας, όπου ταυτοχρόνως τραγουδούσα μαζί. Κιθάρα χωρίς φωνητική συνοδεία δε λέει (στα 21 μου ξεκίνησα και μαθήματα φωνητικής). Έτσι, μπήκα στην ορχήστρα στο Λύκειο όπου κάναμε διάφορες εκδηλώσεις. Δεν το επιδίωξα από την αρχή να γίνω επαγγελματίας! Στα 17 μου ήρθε η πρώτη (δουλειά), όπου άρχιζα το πρόγραμμα σε ένα μικρό μπαρ με την κιθάρα μου. Ακολούθως, σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται δουλειές σε διάφορα μπαράκια, ταβέρνες και μουσικές σκηνές. Τότε, το είδα πιο σοβαρά, αφού άρχισα να βγάζω και ένα χαρτζιλίκι, ως φαντάρος που ήμουν! Τελικά εδώ και 7 χρόνια έγινε μόνιμη μου δουλειά!
Υπήρχαν κάποιοι που σου είπαν να μην ασχοληθείς για το τραγούδι ή είχες τη στήριξη που ήθελες από δικούς ανθρώπους;
Η οικογένειά μου πάντα με υποστήριζε, στην αρχή απλά τυπικά, ακολούθως πιο σοβαρά! Δεν είχα κάποιο να μου πει σταμάτα δεν κάνεις, για τον λόγο του ότι ποτέ δεν ήμουν υπερόπτης, να το παίξω κάποιος ή να κυνηγάω ένα μεγάλο όνειρο! Ήμουν ένα παιδί που έκανε αυτό που αγαπούσε και απλά πληρωνόταν για αυτό. Σίγουρα άκουσα και ακούω πολλά σχόλια από συναδέλφους, και καλά και κακά, όπως και συμβουλές. Από αυτά κρατάω μόνο όσα είναι για το καλό μου!
Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος μουσικής;

Το καλό λαϊκό τραγούδι και η μοντέρνα λαϊκή ελληνική μουσική γενικότερα!

Αυτό που ακούς σπίτι για να χαλαρώσεις; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τραγουδιστής / καλλιτέχνης και ίνδαλμά σου;
Αγαπημένοι μου τραγουδιστές είναι πολλοί, ο καθένας με το είδος που υπηρετεί και την ταυτότητά του! Ο Αντώνης Βαρδής, για παράδειγμα, είναι για μένα ένα μεγάλο σχολείο και μια μοναδική φωνή που αγαπώ. Θαυμάζω και μου αρέσει πολύ ο Νίκος Βέρτης, τρελαίνομαι με τον Βασίλη Καρρά, ανατριχιάζω με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του Στέλιου και πιστεύω πως τέτοια φωνή δε θα υπάρξει ξανά στην Ελλάδα. Όσο για το ίνδαλμα μου εντάξει αυτό είναι διαφορετικό. Θα μπορούσα να πω πως ίνδαλμά μου είναι ο Στέλιος Ρόκκος ως πακέτο από προσωπικότητα, χροιά, ντύσιμο και stage performance! Τρέλα! Στο σπίτι χαλαρώνω με Ρόκκο και Αντώνη Βαρδή. Γενικά, όμως, τα αυτιά κουράζονται πολλές φορές στα ίδια ακούσματα, έτσι ακούω κι άλλα είδη μουσικής από άλλους καλλιτέχνες!
Που τραγουδoύσες αυτή την περίοδο; Αυτή την περίοδο, όπως και τα τελευταία 2 χρόνια, εμφανιζόμουν σ’ ένα πολύ όμορφο χώρο στην Λεμεσό, στο Καραφάκι με μια υπέροχη ομάδα μουσικών και γενικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη δουλειά που βγάζουμε με τα παιδιά.
Θα ήθελες να συμμετέχεις σε κάποιο talent show;
Δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ίσως! Γιατί όχι! Αν νιώσω έτοιμος να το κάνω, τότε θα το κάνω! Έχω μάθει το καθετί να γίνεται στην ώρα του, χωρίς άλλες εκκρεμότητες.
Τι πιστεύεις ότι θα κέρδιζες από αυτό;
Πιστεύω πως πλέον δεν υπάρχει άλλη δίοδος προβολής για τον καλλιτέχνη της μουσικής βιομηχανίας. Το σημαντικότερο σε αυτά τα παιχνίδια είναι η προβολή και οι διασυνδέσεις με ανθρώπους του χώρου. Δεν έχεις και πολλά να μάθεις από εκεί. Η μάθηση είναι έξω, είτε απ’ το πάλκο είτε από δασκάλους φωνητικής. Εκεί, απλά έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις κάπως και να ζήσεις στιγμές με ανθρώπους σημαντικούς στην ελληνική δισκογραφία.
Πρόσφατα κυκλοφόρησες ένα καινούργιο σου τραγούδι. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Ναι! Εδώ και 12 μήνες έχω κυκλοφορήσει το πρώτο μου τραγούδι εν ονόματι «Εξαφανίσου» σε στίχους και μουσική ενός πολύ καλού μου φίλου, συνεργάτη και ταλαντούχου μουσικού, του Γιώργου Ανδρέου. Αυτό το εγχείρημα έγινε εντελώς τυχαία όταν ο Γιώργος μου έπαιξε ένα τραγούδι, το οποίο το είχε γράψει στα μέτρα μου από μόνος του. Και λέω, και δεν το κάνουμε; Κι έτσι έγινε και ευτυχώς πάει πολύ καλά! 
Ξέρω πως εκτός από το λαϊκό και μοντέρνο τραγούδι ασχολείσαι και με την παραδοσιακή μουσική! Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν.
Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική. Παίζω λαούτο και είναι κάτι το οποίο με ταξιδεύει σε άλλα μονοπάτια. Αγαπώ τον τόπο μου, τις παραδόσεις μας και τα έθιμά μας. Πιστεύω πως είναι κάπως χρέος για μας τους μουσικούς να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, που τα προηγούμενα χρόνια την παίρναμε απ’ το ράφι καμιά φορά, κάναμε την δουλειά μας και τη βάζαμε πίσω. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι καλλιτέχνες ν’ ασχοληθούν έστω και λίγο με την παραδοσιακή μας μουσική, έτσι ώστε να την κρατήσουμε ζωντανή και να την παραδώσουμε κι εμείς εμπλουτισμένη στους επόμενους.
Έχεις σκεφτεί ποτέ να μετακομίσεις στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Αθήνα για να κυνηγήσεις μία μεγάλη καριέρα;
Όχι. Δεν το έχω ποτέ σκεφτεί ουσιαστικά! Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του κάθε καλλιτέχνη υπάρχει ένα όμορφο όνειρο που είναι να κάνει καριέρα στο χώρο, και φυσικά ο πυρήνας είναι στην Αθήνα. Ξέρω, όμως, πως αυτό είναι δύσκολο και οι ευκαιρίες λίγες. Δε θα το ‘κανα ποτέ να φύγω και να τ’ αφήσω όλα εδώ απλά για να κυνηγήσω ένα όνειρο. Ούτως ή αλλιώς έχω σπουδάσει κάτι άλλο και ασχολούμαι και με άλλα πράγματα. Οι ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς που πρέπει να έρθουν, όπου και αν είναι. Υπάρχουν τρόποι. Σίγουρα αν έρθει η ευκαιρία θα την αρπάξω, γιατί είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο απ’ όλα όσα κάνω, αλλά δε νομίζω να πάω στην Αθήνα να την κυνηγήσω.
Eκτός από το τραγούδι με τι άλλο ασχολείσαι;
Είμαι πτυχιούχος στην Πληροφορική και τώρα τελειώνω το master μου Data Science and Engineering στο Τεπάκ. Επιπρόσθετα, δουλεύω σε μια Financial Technology εταιρεία ως Αναλυτής Συστημάτων.
Είσαι τυχερός γιατί έκανες το χόμπι σου επάγγελμα. Τι άλλα χόμπι έχεις εκτός από το τραγούδι;

Σίγουρα είμαι τυχερός γι’ αυτό! Ασχολούμαι με πολλά πράγματα θα έλεγα. Χρόνος μηδέν! Μ’ αρέσουν τα κοινά, ό,τι έχει να κάνει με την πόλη μου και την πατρίδα μας. Μ’ αρέσει η πολιτική! Αγαπώ τη θάλασσα και όποτε έχω χρόνο ασχολούμαι με το ψάρεμα.

Ένα όνειρό σου που δεν πραγματοποίησες ακόμη!
Πολλά τα όνειρα!! Αγαπώ τα ταξίδια. Θέλω να ταξιδέψω σε πολλά εξωτικά νησιά και στην Αμερική! Επίσης, είμαι ένας άνθρωπος που στη δουλειά μου δίνω όλο μου το είναι, καλώς ή κακώς, έτσι στο μέλλον στόχος μου και όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια δική μου εταιρεία. Όχι, απαραίτητα στον τομέα των σπουδών μου ή στη μουσική. Απλά κάτι δικό μου!
Επιμέλεια: Πράξια Αρέστη
Φωτογραφικό υλικό: Σωτήρης Ρούσος